Taipalsaarelta Vallilaan, Vallilasta Brysseliin

Yli miljoona Erasmus-vauvaa

Euroopan unionin opiskelijavaihtoa ja kansainvälistä liikkuvuutta tukeva Erasmus+ -ohjelma on EU:n menestystarina ja kruununjalokivi. Myös Suomi on ollut ohjelman yksi suurimmista hyötyjistä. Sen kautta kansainväliseen vaihtoon on päässyt osallistumaan vuodesta 1992 jo yli 235 000 suomalaista. Ohjelma tuo hyvin esille EU:n mahdollistamia käytännön etuja, ja tuo Suomeen konkreettista hyötyä EU:n budjetista. Ilman EU:ta vastaavaa ohjelmaa olisi tuskin syntynyt.

Erasmus on liikuttanut opiskelijoita jo yli 30 vuoden ajan. Vuonna 2017 jopa 21 150 suomalaista nuorta osallistui Erasmus+-ohjelman rahoittamiin ulkomaanjaksoihin, ja yli puolet korkeakoulujen ja ammattioppilaitosten ulkomaanjaksoista rahoitettiin tästä ohjelmasta.

Kansainvälistymisellä on suuri merkitys Suomen hyvinvoinnille ja ihmisten mahdollisuuksille. Erasmus+ -ohjelman määräraha on kaksinkertaistettava tulevassa EU:n budjetissa, josta käydään nyt neuvotteluita. Lisärahoitus mahdollistaisi yhä useammalle suomalaiselle ja eurooppalaiselle nuorelle opiskelijavaihdon ulkomailla. Pitkän linjan tavoitteena on, että jokainen suomalaisnuori voi käydä Euroopassa vaihdossa ja kansainvälistyä. Sanotaan, että ns. Erasmus-vauvoja on jo yli miljoona.

Erasmuksen rahoituksen kaksinkertaistaminen nykyisestä 15 miljardista eurosta 30 miljardiin euroon mahdollistaisi opiskelijavaihdon yhä useammalle, ja toisi ohjelmaa vahvemmin myös toiselle asteelle. Ohjelmaa on vaivannut tietty elitistisyys, sillä valtaosa ohjelman käyttäjistä on korkeakouluopiskelijoita. Uusien vaihtomahdollisuuksien tuominen jo toiselle asteelle mahdollistaisi kansainvälistymisen nykyistä helpommin yhä useammalle.

Kansainvälisillä vaihtokokemuksilla on suuri vaikutus kulttuurien ymmärtämiseen ja yhteistyön rakentamiseen Euroopassa. Avoimuuden ja ymmärryksen kasvaessa myös konfliktien ja vastakkainasettelun riski sekä populististen viholliskuvia rakentavien liikkeiden vetovoima vähenee. Erasmus on siksi enemmän kuin vain opiskelijavaihto.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Pitkän linjan tavoitteena on, että jokainen suomalaisnuori voi käydä Euroopassa vaihdossa ja kansainvälistyä. Sanotaan, että ns. Erasmus-vauvoja on jo yli miljoona."

Ai jaa. Otsikosta luulin, että siinä viitattaisiin siihen, kuinka moni opiskelija on tullut vaihdon aikana raskaaksi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#1

Joo .... blogistin sananvalinta taisi osua harhaan.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Juuri eilen juttelin Leader-arviointihaastattelun yhteydessä Erasmus+-kaitsijan kanssa. Heidän hevosharrastajanuorensa lähtevät kesällä viikoksi Bosniaan ja saavat sikäläiset isäntäväkensä vastavierailulle syksyllä.

Nuorten into kerätä matkakassaa on kuulemma ollut ihailtavaa. Luultavasti intohimo säilyy matkan jälkeiseen aikaan saakka.

Aikanaan oli Interrail, nyt Erasmus. Kansainvälisyys on ollut Suomen tie menestyä, sukupolvesta toiseen..

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Tietääkseni Erasmus-ohjelmassa opiskelijat muuttavat tilapäisesti opiskelemaan toiseen maahan. Nyt kun Suomessa on maahanmuutosta tullut kirosana, epäilen että kukaan enää uskaltaa edes tilapäisesti asua ulkomailla siinä pelossa että he leimautuvat loppuiäkseen maahanmuuttajiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset